Witaj, Odwiedzający!
Prosimy Zarejestruj się, lub Zaloguj
aby korzystać w pełni z naszego forum!
  • Nie pamiętam hasła
  • Rejestracja

  • Darmowy vip dla kobiet Sprawdź
    TOP 5 w rankingu Sprawdź
    Kup Range VIP Sprawdź
    [FFA]Ciemna Strona
    145.239.25.236:27015
    [DD2]Ciemna Strona
    54.38.202.0:27015
    [Zombie Mod] Ciemna Strona
    51.83.215.39:27015
    [MIXY/SPARY] Ciemna Strona
    145.239.239.243:27015
    [4MAPS][PL-TR128-SKINY]
    145.239.237.70:27190
    Ciemna Strona TS3
    51.75.43.30:10002
    ✔✔✔✔ WAŻNY KOMUNIKAT ✔✔✔✔
    Kliknij w obrazek i oddaj głos na nasz serwer, zapewniając mu natychmiastowe punkty! Każdy głos sie liczy.


    Ankieta: Czy kontynuujemy dalej ? Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
    TAK
    100.00%
    1
    100.00%
    NIE
    0%
    0
    0%
    Razem 1 głosów 100%

    dawidowskidawidowskiKultura i tradycje - kuchni Kujawsko - Pomorskiej

    Ocena wątku:
    • 0 głosów - średnia: 0
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    #1
    Materiał Nr 2

    Witam wszystkich bardzo serdecznie !

    Niedawno na Forum , ukazał się pierwszy temat kulinarny o tematyce kultury i tradycji poszczególnych Województw . Dzisiaj ukażę się kolejny temat i zabiorę Was w podróż do Województwa Kujawsko - Pomorskiego .

    KUCHNIA 


    Region kujawsko - pomorski jest bardzo zróżnicowany pod względem etnograficznym , co przekłada się na bogactwo potraw . Na regionalnym , kujawsko - pomorskim talerzu mieszają się smaki : Kujaw , Krajny , Pałuk , Borów Tucholski , Ziemi Dobrzyńskiej z kulinarnymi wpływami Kociewia , oraz  Wielkopolski czy Kaszub .

    Pierniki , gęsina i powidła śliwkowe - zdają się być dziś kulinarnymi produktami , kojarzonym z regionem najbardziej . W bogactwie kuchni znajdują się również : żury , gziki , ajntopy , śledzie z cebulą w śmietanie z kartoflami w mundurkach , różnego rodzaju kluski czy podpiwek . Ten region żyznych ziem , rozległych sadów , potężnych lasów i wielu jezior , region swoją kuchnie opierał przede wszystkim na tym co można było uprawiać ,wyhodować  , złowić czy upolować . 


    Ważnym produktem zwierzęcym na tych terenach , będącym podstawą wyżywienia wielu rodzin było - mleko .
    Używano je do codziennej konsumpcji  , na sprzedaż , bądź do wyrobu różnego rodzaju produktów czy potraw .
    Jedną z często przygotowywanych potraw z wykorzystaniem mleka , był popularny twarożek , zwany ; gzikiem ; . Sposób serwowania jest niezmienny od lat , może być podawany w misce i spożywany bezpośrednio łyżką , może być również położony na chlebie czy służyć jako dodatek do klusek czy kartofli . Jako że twaróg miał bardzo krótką trwałość do spożycia , mieszkańcy szukali nowych sposobów na jego przetwarzanie i dłuższe przechowywanie .  Jednym  z nich było smażenie , w taki sposób powstał bardzo popularny  w regionie - ser smażony .  Dla wzbogacenia smaku i aromatu sera , dodawano ziarnka kminku bądź świeży koper .
    Gdy jest świeży - jest miękki w dotyku , a jednocześnie jest zwarty , o konsystencji kremu .  Im dłużej dojrzewa , tym bardziej twardnieje  , nabiera wyraźnego aromatu dodanych przypraw np : kminku , pieprzu , majeranku , papryki staje się bardziej pikantniejszy , zaś na jego wierzchu tworzy się lekko żółtawa skórka . Mowa o kozim serze - często gości na regionalnym stole .


    W tradycyjnej kuchni ludowej regionu  , mięso wołowe i wieprzowe i przygotowane z niego wyroby  - były najrzadziej spożywanymi produktami . Jedzono je głównie z okazji najważniejszych świąt lub ważnych uroczystościach rodzinnych . Uboju specjalnie tuczonych w tym celu świń , dokonywano przeważnie dwa razy do roku , przed Wielkanocą i Bożym Narodzeniem  . Sposób obróbki i konserwacji mięsa oraz przygotowania z niego wyrobów  , różniły się w zależności od części regionu . Jednym ze sposobów , który przetrwał do dziś w postaci produktu była : biała kiełbasa w słoiku lub samego farszu w słojach  , których puste przestrzenie zalewano smalcem . Popularna  w regionie jest szynka wieprzowa z  kością  , najpierw peklowana w solance  , następnie gotowana i zapieczona  po naszpikowaniu jej goździkami i liśćmi laurowymi .


    Hodowla gęsi na Pomorzu i Kujawach ma wielowiekową tradycje  . Najbardziej popularną rasą w tych regionach była dawniej rasa gęsi pomorskiej ( powstała w końcu XIX wieku ) , która była podstawą do wyhodowania w późniejszym okresie , między innymi gęsi kujawskiej czy rypińskiej . Obecnie najpopularniejsza jest biała gęś kołudzka , ciesząca się dużym uznaniem zarówno w gastronomii , jak i u lokalnych przetwórców . Przy przygotowaniu różnych potrwa starano się maksymalnie wykorzystać całe mięso gęsi , z których robiono półgęski , zupy  , a także wykorzystywano gęsi tłuszcz  , który do dziś słynie ze swoich walorów zdrowotnych .

    Daniem charakterystycznym dla regionu Kujaw i Krajny jest okrasa gęsia z cząbrem . W okolicach Strzelec Górnych natomiast popularna była i jest do dzisiaj wątrobianka .  Jej cechą charakterystyczną jest użycie przypraw podobnych jak w przypadku okrasy - cząbru lub majeranku .


    Dawniej w każdym gospodarstwie na Kujawach hodowano kaczki , dlatego też Kujawy słynęły z czarniny i pieczonej kaczki . Wykorzystywano także sposób konserwowania mięsa w słoikach . Tak też pojawiła się tradycja przygotowywania kaczki z weka . Wykorzystywano część kaczki białej  , domowej ( udka , skrzydełka , pierś przekrojona na pół , szyja przekrojona na pół ) obsmażone i zalane powstałym podczas pieczenia sosem i tłuszczem  , na którym pieczona części kaczki .  Całość umieszczono w słoiku typu weck o pojemności ok . 1 litra. 


    Województwo kujawsko - pomorskie ze względu na ukształtowanie terenu oraz dobrą jakość gleby  ma bardzo dobre warunki do uprawy warzyw kapustnych .  Tu uprawiana jest kapusta czerwona  , która jako kapusta modra sznurowana z rodzynkami  , jest głównym składnikiem popularnego dodatku do różnych potrwa  , zwłaszcza do popularnej na Kujawach i Krajanie gęsiny i kaczki .  Z kolei sok z kapusty kwaszonej , znajdował szerokie zastosowanie kulinarne ( naturalny zakwaszacz do zup np : barszczu czerwonego , barszczu białego , zupy rybnej itp ) , oraz ma zastosowanie w leczeniu .


    Region kujawsko - pomorski obfitował także w wiśnie , jabłonie i grusze . Te ostatnie były tak charakterystyczne dla Kujaw , że zasłużyły sobie na umieszczenie ich  w herbach miast kujawskich : Inowrocławia ( od XIV do XVIII w . ) oraz Kruszwicy ( od XV w . do dziś ) . Owoce gruszy używano do tradycyjnych kujawskich potrwa takich jak : kompot z  suszu oraz czarniny . Bardzo popularne było przygotowanie gruszek w syropie .


    POTRAWY KUCHNI KUJAWSKO - POMORSKIEJ :

    Zupy :

    * Biały barszcz 

    * Czarnina

    * Krupnik kujawski

    * Muska 

    * Rosół cielęcy 

    * Szablok z zacierkami

    * Zacierka kraszona 

    * Zacierka na mleku 

    * Zupa śliwkowa 

    * Zupa z rabarbaru

    * Żurek kujawski 


    Danie główne :

    * Gołąbki w sosie żurkowym 

    * Klapacze

    * Kluski ziemniaczane 

    * Pierzok

    * Ryba po toruńsku 

    * Śledzie po kujawsku

    * Szczupak  w soli 

    * Gęś po kałudzku

    * Gęsi smalec 

    * Szynka kujawska z kością 

    * Biała kiełbasa w słoiku 

    * Kajmak 








                                                                                   ŻYCZĘ MIŁEGO CZYTANIA 


                                                                                         MODERATOR FORUM 
    Odpowiedz


    Użytkownicy przeglądający ten wątek:

    1 gości
    Skocz do:

    Menu